Від свята до свята

Інші свята

Постійні відвідувачі нашого сайту знають, що протягом останнього 2008 року ми проводили опитування про те, якого свята бракує на сторінках нашого сайту. Ось результати опитування. Як бачимо, українцям не вистачає солодкого і не просто солодкого, а шоколадного. Тому "ушоколадимо" наш сайт.

Всесвітній день шоколаду відзначається щорічно 11 липня. Батьківщиною всесвітнього дня шоколаду вважається Франція. Саме французи в 1995 році започаткували його. Це молоде свято досить швидко здобуло популярність і крім Франції відзначається в Німеччині, Італії, Швейцарії та інших країнах Європейського союзу, а також за його межами. У США відзначають цілих два «шоколадних свята»: одне 7 липня, друге - 28 жовтня. Крім того, є ще один Всесвітній день шоколаду, який святкують 4 вересня. Як бачимо, не тільки українцям хочеться солодкого.

Думаю, ми до французів ближчі географічно і духовно. Тому продовжимо французьку традицію святкувати день шоколаду 11 липня.

Традиції святкування

Можна в цей знаменний день просто прикрасити цукерками свій будинок і весь день харчуватися шоколадними пудингами, еклерами і робити масаж, використовуючи шоколадну плитку. Або вирушити в один з готелів, подібних Etruscan Chocohotel в Перуджі, де в кожному номері накрито шоколадний стіл, в фойє розташовується магазин шоколадних виробів з усього світу, а номери мають назви сортів шоколаду. Можна також відправитися в одну з «шоколадних» країн, жителі якої розуміються на «чорному золоті» (не плутати з вугіллям). Фантазія - вперед!

Історія шоколаду

Історія цього продукту почалася десь у 600 році до н. е. на берегах Мексиканської затоки. На думку дослідників, саме в цей час стародавні майя і ацтеки стали культивувати какао-дерево і готувати з його плодів напій чоколатль, який додає сил та енергії. На смак він дуже відрізнявся від звичного гарячого шоколаду, оскільки складався з розмолотих какао-бобів, пекучого перцю чілі та меду, тому був дуже гірким. Напій вважали їжею богів, унаслідок чого плоди какао-дерева стали використовувати як гроші - за сотню бобів можна було купити раба.

У Старому Світі про шоколад дізналися лише через 2000 років. Спочатку Колумб отримав у дар від індійців какао-боби, а через декілька років інший іспанський конкістадор, Ернан Кортес, підніс їх в дар королю Карлу V. У супровідному листі мовилося, що одна чашка шоколадного напою допомагає боротися із втомою і додає сил. Але іспанцям він не сподобався. Та й з чого б? Гіркий і незвичний на смак. Тому кухарі вирішили вдосконалити творіння ацтеків: замінили чилі на корицю і мускатний горіх, замість меду щедро додали цукру і подали шоколад гарячим. Напій сподобався королю. Пізніше шоколад став настільки популярним, що був обов'язковим ранковим напоєм іспанських аристократів.

Тільки у другій половині XVII століття шоколад стали додавати у випічку - тістечка та рулети. Це відкрило новий етап в історії продукту - тепер його можна було не тільки пити, але й їсти. А ось перші предки шоколадних плиток з'явилися тільки в XIX столітті. З тієї миті почався розквіт компаній, що виробляють кондитерські вироби з цього продукту.

Види шоколаду

Чорний шоколад. Для справжніх гурме не існує іншого шоколаду, окрім чорного. У ньому міститься від 30 % до 75 % какао-бобів. При виборі продукту перевагу варто віддавати маркам з високим відсотком вмісту плодів какао-дерева. Особливо важливо враховувати це правило, якщо ви купуєте його для теплової обробки або з іншою кулінарною метою.

Молочний шоколад. В цьому сорті менше какао-бобів і більше цукру, ніж в чорному. Молочний шоколад більше підходить для прикраси тортів і тістечок. Еталонний смак повинен бути вершковим, але не занадто солодким. При купівлі варто звернути увагу на список інгредієнтів, наведений на упаковці. Якщо виявиться, що виробник замінив какао-олію рослинним жиром, відмовтесь від купівлі.

Білий шоколад. Шоколадом цей продукт можна назвати з великою натяжкою. Переважно він складається з какао-олії, сухого молока і цукру. З кулінарною метою краще використовувати хороші марки білого шоколаду. Головне правило: при розтопленні використовуйте делікатну температуру. Перегрітий білий шоколад стає зернистим і втрачає в смаку.

Цікаві відомості

Багато цікавого про шоколад і не тільки можна прочитати в книзі “Смаки раю. Соціяльна історія прянощів, збудників та дурманів” Вольфґанґа Шивельбуша.

Сторінку підготувала Io